A zde je od nás něco málo o papričce Carolina Reaper. Seznamte se. Toho času nejpálivější chilli paprička světa. Alespoň oficiálně:). Hybridní paprička Carolina Reaper (druh Capsicum chinense) se na výsluní Scovilleovy stupnice pálivosti vypálila v prosinci 2013 se svými 2 200 000 SHU. Od té doby ji v Guinessově knize rekordů žádná jiná nepokořila. Z trůnu tak vystrnadila chilli papričku Trinidad Scorpion. Pan Ed Currie ji v roce 2012 vyvinul křížením papriček Bhut Jolokia a Habanero ...
Pěstované odrůdy chilli v Ladné
Prošly nám rukama stovky odrůd chilli, Pěstujeme, učíme se, poznáváme a zkušenosti tady s vámi sdílíme.
Chilli paprika Rocoto - alébrž chlupatá paprička. Vážně. Je chlupatá. Chlupatost se možná neodpouští, ale u téhle papričky bych ji vážně odpustila. Vždyť má jen chlupaté stonky a listy a je to Capsicum pubescens. Zároveň je nejstarší známou chilli papričkou na celém širém světě. Už Mayové a Aztékové si ji domestikovali. Pochází z Bolívie a Peru. Kečuánsky se jí říká rukutu nebo ruqutu a z toho vznikla pošpanělštěná forma = rocoto. U nás pěstujeme Rocoto 'Can...
Už jste viděli menší a roztomilejší plody, než jsou ty u chilli papričky Aji Charapita? No my také ne. Papričky jsou opravdu malé s průměrem 5–8 milimetrů a navíc jsou kulaté a zlatavě-žluté s tenkou, lesklou a hladkou slupku. Pod tou slupkou najdete žlutou, pevnou a krásně křupavou dužinu a v ní spoustu semínek. Papričky Aji Charapita pocházejí z džungle severního Peru a botanicky jsou klasifikované jako Capsicum chinense. Někteří je znají jako divoké peruánské chilli neboTettinas ...
Další ultra pálivá paprička a to Trinidad Moruga Scorpion, kterou si pipláme v našich fóliovnících (my o fous víc než červené verzi fandíme Trinidad Moruga Scorpion Yellow). Jedná se o papričku s poněkud nevyzpytatelnou pálivostí, která dosahuje přes 1 200 000 jednotek Scovilleovy stupnice (SHU), ale jednotlivé plody mohou mít i přes 2 miliony SHU. Momentálně považována za 2. nejpálivější na světě. Ta má dlouhej název, co? Trinidad Moruga = protože paprička&n...
Jsme konečně doma a jestli přede mnou někdo řekne slovo folie, tak budu střílet. Na začátku května nás toto čeká každý rok. Na rozdíl od ostatních, já jsem ten foliák ještě nikdy nepřehodila. Chtěla jsem potažení natočit celý, včetně přetažení přes celou konstrukci, uvázaní a zahazování (napřed ručně, finále traktorem), ale zvedl se vítr a musela jsem pomoct. Takže v tom nejlepším šel telefon do kapsy. Omlouvám se, třeba příští rok. Ale dali jsme to! Naše chilli sazenice už...
Chilli paprička Bulgarian Carrot - bulharská mrkev? Chilli paprička Bulgarian Carrot svým špičatým tvarem a jasně oranžovou slupkou je úrostě nezaměnitelná. Rozsah SHU je dost široký. Pohybuje se někde mezi 5 000 až 30 000, takže narazíte na nějakou s pálivostí papričky Jalapeňo, ale taky s pálivostí Caynneské chilli paričky. V dospělosti zraje od tmavě zelené po jasně oranžovou. Botanicky je klasifikovaná jako Capsicum annuum. Jak sám název napovídá pocházející z Bulharska...
Opravdu si tu nebudeme psát o modelu Porsche, ale o jedné z nejznámějších chilli papriček a to o odrůdě Cayenne. Co o ní víme? Že je u nás známá jako kajenský pepř (asi díky google translatoru), že kdykoliv se řekne chilli paprička, tak si každý vybaví tvarem i barvou, právě tuto papričku. Ale pojďme si to shrnout - kajenské papričky jsou ty dlouhé a hubené papričky známe především v červené barvě, ale na našich stránkách zahlédnete i zmínky o žluté, oranžové či fialové barvě. Druho...
Když řekne Jamie Oliver "dejte tam trochu chilli...." tak myslí pravděpodobně "dejte tam Habanero..." Habaner jsou desítky odrůd a my hodně z nich máme v našich foliovnících fakt osahané. Takže vám je tu přiblížíme tak, jak je známe my osobně. První ostré zkušenosti se svatou trojici Habanero Red, Habanero Orange a Habanero Chocolate jsme udělaly hned v roce 2013. Překvapeny snadným pěstování a obrovskou plodností jsme okamžitě pochopily, proč si je zaerkovali Holanďani (zaer...
Tady vám představíme vše podstatné, co o Bhut Jolokii potřebujete vědět. Začneme tím, že fakt fakt fakt pálí! Tahle paprička dosahuje pálivosti až 1 041 427 jednotek Scovilleovy stupnice (SHU). Do roku 2007 byla uznávána jako nejpálivější paprička světa. O něco později ji překonala paprička Trinidad Moruga Scorpion a ještě později Carolina Reaper, která je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější paprička světa. A kdo by se divil, vždyť právě křížením paprič...