Chilli paprika Rocoto

Chilli paprika Rocoto - alébrž chlupatá paprička.

Vážně. Je chlupatá. Chlupatost se možná neodpouští, ale u téhle papričky bych ji vážně odpustila. Vždyť má jen chlupaté stonky a listy a je to Capsicum pubescens. Zároveň je nejstarší známou chilli papričkou na celém širém světě. Už Mayové a Aztékové si ji domestikovali. Pochází z Bolívie a Peru. Kečuánsky se jí říká rukutu nebo ruqutu a z toho vznikla pošpanělštěná forma = rocoto.

U nás pěstujeme Rocoto 'Canario' - žluté, ale známé je především Rocoto 'Manzano' - červené. Někdy se této papričce říká i stromová chilli paprika, protože, ve správných podmínkách, dožívá hezké řádky let , k tomu stonek rychle dřevnatí a může vyrůst i přes dva metry (někde píší, že až 4m). Trochu tuším, že to se pěstování v našich podmínkách týkat nebude, ale i tak - rozhodně se nejedná o jednoletou rostlinu. Na rozdíl od většiny chilli papriček fakt dobře snáší dobře i nižší teploty - neplést si s mrazy, ty ve zdraví nepřečká. Pokud se vám podaří rostlinu přezimovat, abyste ji ochránili před mrazem, tak se můžete těšit na odměnu v podobě bohaté úrody i další rok.