Chilli paprička Aji Charapita

Už jste viděli menší a roztomilejší plody, než jsou ty u chilli papričky Aji Charapita?

No my také ne. Papričky jsou opravdu malé s průměrem 5–8 milimetrů a navíc jsou kulaté a zlatavě-žluté s tenkou, lesklou a hladkou slupku. Pod tou slupkou najdete žlutou, pevnou a krásně křupavou dužinu a v ní spoustu semínek. 

Papričky Aji Charapita pocházejí z džungle severního Peru a botanicky jsou klasifikované jako Capsicum chinense. Někteří je znají jako divoké peruánské chilli neboTettinas de Monk, Charapilla či Aji Charapa. SHU se u nich pohybuje mezi 30 000-50 000

Rostlina je robustně košatá a může dosáhnout až přes jeden metr na výšku. Prospívají v teplém podnebí. Třeba v Peru nebo v Chille je pěstují převážně "nadivoko", ale také jako pokojové rostliny, protože spousta peruánských receptů se bez nich neobejde.

A víte, že papričky Aji Charapita jsou považovány za jednu z nejdražších odrůd chilli na světě? No, je to tak. Pro někoho je "jako šafránu" , pro jiného "jako Aji Charapita".

Plody chutnají ovocně a tak nějak citrusově svěže. Klidně se dají baštit čerstvé. Můžete je také najemno nakrájet a zamíchat do sals a omáček  a hodí se i k rybám a drůbežímu masu. Papričky Aji Charapita lze také ulušit a namlít nebo zmrazit.

My je třeba nakládáme. Tak co WOCHutnáte?

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení