Už jste viděli menší a roztomilejší plody, než jsou ty u chilli papričky Aji Charapita?
No my také ne. Papričky jsou opravdu malé s průměrem 5–8 milimetrů a navíc jsou kulaté a zlatavě-žluté s tenkou, lesklou a hladkou slupku. Pod tou slupkou najdete žlutou, pevnou a krásně křupavou dužinu a v ní spoustu semínek.
Papričky Aji Charapita pocházejí z džungle severního Peru a botanicky jsou klasifikované jako Capsicum chinense. Někteří je znají jako divoké peruánské chilli neboTettinas de Monk, Charapilla či Aji Charapa. SHU se u nich pohybuje mezi 30 000-50 000.
Rostlina je robustně košatá a může dosáhnout až přes jeden metr na výšku. Prospívají v teplém podnebí. Třeba v Peru nebo v Chille je pěstují převážně "nadivoko", ale také jako pokojové rostliny, protože spousta peruánských receptů se bez nich neobejde.
A víte, že papričky Aji Charapita jsou považovány za jednu z nejdražších odrůd chilli na světě? No, je to tak. Pro někoho je "jako šafránu" , pro jiného "jako Aji Charapita".
Plody chutnají ovocně a tak nějak citrusově svěže. Klidně se dají baštit čerstvé. Můžete je také najemno nakrájet a zamíchat do sals a omáček a hodí se i k rybám a drůbežímu masu. Papričky Aji Charapita lze také ulušit a namlít nebo zmrazit.
My je třeba nakládáme. Tak co WOCHutnáte?