Osázení chilli foliovníků v sezoně 2022

Okolo našich foliovníků s chilli papričkama v Ladné je pořád co dělat. A je to fakt dřina, okořeněná ještě pěkným ´teplůčkem´

Skladba našich foliovníků v tomto roce vypadá nějak takto.

Carolinárium, Karibskej, Jolča, Bakátov, Jalapeňovej, Anumky a Pro lidi.

Všichni máte z názvů jasno o co jde? No jasně že jo, ale já přesto navrch ke každému z nich přidám pár podrobnějších informací, ať se roboti radují :-)

Začneme fóliovníkem č.3 – pracovní název Carolinárium

Náš pracovní název mluví za všechno. Carolina Reaper kam se podíváš. Kvůli rekonvalescenci půdy jsou dračice letos v květináčích. Je jich tam 898. U této odrůdy chceme tento rok pokořit hranici jedné tuny sesbíraných čerstvých plodů Carolina Reaper. Čtete správně – tisíc kilo.

Jestli toto číslo padne, tak vy všichni diskutující pod tímto příspěvkem u mě máte Prosecco. Ale to malý! A přijet si pro něj musíte na ´Vrata´. Abychom si mohli zvostra přiťuknout.   

A jak to probíhalo a probíhá? Výsadba byla do nových květináčů, substrát kupovanej od Florcomu (ještě ted mám před očima fakturu L), mírně prohnojeno.

Prozatím jsme v tomto foliovníku nedělali žádné zásahy, nebyly potřeba, pouze denně kropíme čistou vodou shora.   Mikroklima v těchto dnech ve  foliovníku připomíná regulérní prales.

Dobrá zpráva je, že ještě nám na ně nenaskákaly mšice, asi je tam na ně horko. Jinak si neumím vysvětlit, jak je to možný. Nejsem totiž žádnej velkej Aphidoidea-olog. Nejjednodušší řešení je obyčejně to správný.

Vraťme se ke sklizni. Do zelinářské bedničky se nám vejde cca 7kg čerstvých plodů. Takže nějakých 150 beden nám ty chillikytky letos dají, co vy na to?  Uděláme anketu, nebo rovnou vypíšeme sázky?

A průběh sklizně?

První plody se nám každoročně začervenají někdy v polovině srpna.  Natrhat jednu bednu je v tu  dobu pomalejší, protože se trhá takzvanou probírkou. Tzn. většina plodů na keři je stále zelená, a vy na jednu bednu zralých plodů projdete třeba celý foliovník. To je trochu pakárna, protože si představte horko, většinou se zvedají mraky komárů a vy v předklonu rozhrnujete listy a tak trochu hledáte. Brejle v předklonu padají, bez brejlí nevidíte, no a  samozřejmě se rosí. Občas přeběhne ještěrka, myš. Někdy králík (to se lekneš fakt hodně) a často se odplazí slepýš, o monstr pavoucích nemluvím. Nevím, čím se tam živí, ale rozměry mají důstojné, fuj! A k tomu sebou vláčíte kbelík. A věřte, že to je ta jednodušší část. Jo a trháme bez rukavic, všechny, nejsme z cukru.

Bedny pak naložíte a vezete do výroby. Pěkně k nám do Brna, kde už se holky nemůžou dočkat :-)

V hlavě matný plán, v co je přetvoříme. V počítači statistiku, kolik bylo sklizeno vloni, a jasný datum, odkdy jsou prázdný sklady. Vyzásobit 4 kamenné obchody  + eshop není málo.

Fermentovaný omáčky, pasty, nakládačky, sušené. Všechno má svoje pro a proti a my si vás rozmazlili natolik, že očekáváte od všeho dostatek.

Držte nám palce, za chvíli to vypukne. A obrovsky děkujeme za váš zájem o naše chilli. 

O Karibským zítra, teda jako v dalším díle blogísku.

 

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení