Jemná chilli pasta původem z čínské kuchyně Duo Jiao Chu Nan

Tentokrát jsme při hledání inspirace zabrouzdaly do čínské kuchyně. Konkrétně do ne tak "gastronomicky profláklé" části Hunan (Chunan). Provincii najdete na jihu střední číny. Vyhlášena je především díky svému krajinnému rázu, je ze třech světových stran obklopena horami a na severu ji ohraničuje nejdelší řeka Jang-c'-ťiang. Taky, pro zajímavost) byl ve zdejším národním geolegickém parku otevřen první celoskleněný most. Spíš pro otrlé, že?

Ale k věci, proč vlastně tento region zaujal nás, krom toho, že tam asi musí být fakt krásně. Hunan je vyhlášený svou ne tak čínsky typickou kuchyní, ve které je signifikantní a zkrátka všudypřítomé chilli. A tak jasně, že nás tento kraj zajímá v inspiraci především. V podstatě v každém receptu a na každém rohu zde narazíte na chilli.

Jako první se nám zalíbíl místní recept na slanou, nakyslejší a špíše pálivější jemnou pastu z červených chilli (cayenne red?). Doslova se recept jmenuje rozsekané chilli papričky. Zas taková tajemná věda, jak se ze jména může zdát. Tajemnší dělá, ostatně jako u všeho nakládání, nálev. 

Pasta je supervhodná k rybám nebo třeba zvěřině. Má výraznější chuť a stačí jí málo, takže vám vydrží dlouho. 

Máte svůj tip na recept z čínské kuchyně? Inspirujte nás vy. Budeme rádi.

 

 

 

 

 

 

duo jiao chu nan