Sušené chilli bylo vždycky vzácné, ne nadarmo po mnoho století platilo za docela tvrdou měnu.
Usušit chilli je bezva nápad. Jasně, šupnu otrhané plody do sušičky a je to.
Rychlé, čisté, bezbolestné.
Nadšení vám ale vydrží pouze do chvíle, než se to rozhodnete udělat doma. Nepřenositelná zkušenost, viz. bod 19.
Takže tento návod, či chcete-li postup, sem vkládám tak trošku škodolibě. Pojďme na to.
- Vyberte si odrůdu, která je pro sušení vhodná. Samozřejmě lépe se usuší plod tenkostěnný (typická odrůda je například Birds Eye), než odrůda silnostěnná typu Jalapeno. Ale i ty lze, jen čtěte dále. Některé odrůdy se doporučuje před dalším zpracováním usušit, rozvinou tak více například svoji barvu (kajenská), nebo chuť (makedonská Vezena po usušení silně voní po česneku)
- Utrhnuté plody si musíte trošku připravit. Samozřejmě základem je dobře umýt a odstopkovat.
- Pokud chcete zachovat původní tvar a krásu dané odrůdy (speciálně vyniknou například odrůdy Habanero nebo Carolina Reaper), můžete plod usušit celý. V tomto případě je však nutné ho proříznout. Stačí centimetr. Víte, co je dranžírák? Tak nejlépe tím ????. Nepodceňujte tuto radu, vzduch z vnitřku papričky se musí někudy dostat ven, jinak hrozí zahnívání. Ušetříte si zklamání z nepovedené akce.
- Většinu odrůd je fajn sušit rozkrojené na polovinu. A proč ne? Celý proces tím velmi urychlíte, a stejně většina z nás usušené plody následně rozemele na prášek.
- U odrůd se silnou stěnou, šťavnatých a plných vody, je to samozřejmě boj. Takové Jalapeno usušíte nejlépe nakrájené na kroužky tak 1cm široké. Necháte-li ho celé, dříve se spálí popřípadě zhořkne.
- Co se týká barev – sušit bílé plody lze a i výsledek je uspokojivý. Žluté a oranžové plody zůstanou málokdy po tepelné úpravě tak jásavé, většinou trošku zhnědnou.
- Fialové plody se teplem stanou opět nepěkně šedozelené… Nikdy nebudete mít fialový prášek :-)
- Zato červená zůstane krásně červená, proto k sušení chilli papričky této barvy doporučujeme absolutně nejvíce.
- Pokud máte sušičku na ovoce, můžete ji určitě použít. Podle velikosti kousků sušte 12 – 24 hodin na 45 – 55 stupňů.
- Stejně dobře poslouží obyčejná trouba.
- Během sušení papričky kontrolujte a obracejte
- Plody by se při sušení neměly sebe navzájem dotýkat. A nejen v kovidu ;)
- Semínka ze sušení v sušičce na takto vysoké stupně už většinou neklíčí. Ale to je téma do jiného textu.
- Sušit se dá i na sluníčku, nebo jen tak doma při pokojové teplotě. Je to nejelegantnější a plody zůstanou k nerozeznání od čerstvých.
- Napsala jsem na sluníčku, ale myslela jsem spíš na vzduchu a trošku v průvanu. Přímo na sluníčku chilli papričky sušit nenechávejte, naskáčou jim puchýře.
- Pokud sušíte chilli doma, třeba na kuchyňské lince, na parapetu okna, tak pod plody vždycky dejte papírový ubrousek, nebo nějakou vzduch propouštějící misku (proutěnou, slámovou). Nikdy nesušte ve skleněné, nebo plastové nádobě. Vzduch musí jít k plodům ze všech stran!
- Z takovéhoto „něžného“ sušení můžete zkusit i vysít semínka, měla by klíčit.
- Nezapomeňte, že plastové mřížky kapsaicin natáhnou a až skončíte, tak ony zůstanou dál pěkně pálit. To znamená po použití pořádně umýt, ať nemá babička ostrý křížaly.
- PŘIPRAVTE SE NA TO, ŽE VÁM BUDE PÁLIT CELÝ BYT. Kapsaicin bude vesele vířit vzduchem a nebude se ptát ostatních členů rodiny, kam se může posadit.
- PŘIPRAVTE SE NA TO, ŽE VÁM BUDE CELÝ BYT KRÁSNĚ VONĚT. Při sušení papriček vzniká taková vůně, že bych z toho udělala parfém.
- Až skončíte, nechejte papričky alespoň hodinu vychladnout. Pak jen tak rukou vyzkoušejte, jestli tam dodatečně nenarazíte na nějakou méně suchou, ostatní by od ní mohly po několika dnech ve sklenici/sáčku začít plesnivět. A to by byla škoda veliká.
- Uschovejte nejlépe v papírovém sáčku nebo skleněné nádobě s uzávěrem, někde ve tmě a v suchu. Nikdy v ledničce! A hlídejte si moly! Chilli mají ve veliké oblibě.
- Pořiďte si speciální mlýnek na chilli, nebo alespoň hmoždíř. Speciální proto, že veškeré materiály (plast, kov, sklo) zůstanou po použití pálit, i když je myjete pořád dokola. Takže dáte-li si pak do něj třeba skořici na krupičnou kaši pro děti… No nevím, nevím.
- Rozemelte si či rozbijte v hmoždíři pokaždé pouze potřebnou část. Samozřejmě si můžete rozdrtit celou úrodu najednou (je to skladnější), ale mleté chilli rychleji ztrácí ostrost. Prostě a jednoduše vyčichne.
- Sušené lusky vypadají pěkně v kuchyni jenom tak zavěšené za stopky nebo ve svazcích. Máte je tím pádem pořád na očích, takže chilli použijete opravdu pravidelně. Navíc umí být v některých (selských) interiérech i velmi dekorativní, nemyslíte?
- Napadlo vás třeba udělat si letos pěknou podzimní/dušičkovou vazbu s použitím sušených chilli papriček?
- Sušením ztratí chilli paprička až 90% svojí hmotnosti. Odpaří se veškerá voda. Ale nezoufejte, kapsaicin (látka zodpovědná za ostrost chilli papričky) zůstává.
TAK MY JDEM TEDY TAKY SUŠIT, ČEKÁ NÁS TOHO DOST. KOLIK BYSTE ŘEKLI, ŽE TOHO PO USUŠENÍ BUDE?