Jak na nakládané chilli papričky

Obdivujete překrásné a různorodé tvary chilli papriček? My ve World of Chilli taky. A navíc jsme ženský. Takže pro nás není nic nezvyklého si stoupnout k zavařovacímu hrnci.

Chilli zavařené v nálevu ve sklenici je ozdobou každé kuchyně. Pokud nemáte sklenici zrovna otevřenou, nemusí být ani v lednici, pokojová teplota je pro ni dobře.

Trochu pracnější způsob, trochu retro způsob, výsledek ale válcuje ostatní způsoby uchovávání chilli o parník.

Pár chilli rad, tipů a zkušeností

Plody, které chcete zavařit, si svým tvarem samy řeknou o to, jestli je zavaříte celé, rozpůlené nebo krájené na nějaké  kousky

  •       Velké plody papriček musíte rozkrájet právě proto, aby se do sklenice vešlo vůbec nějaké množství.
  •       Plody drobné samozřejmě můžete zavařit celé, klidně i se stopkou, vypadá to pěkně a ničemu to nevadí
  •       Plody chilli střední velikosti rozkrojte na polovinu, a záleží na vašem estetickém cítění, jestli kolmo, vodorovně či jakkoliv diagonálně.

      

Připravte si raději větší množství menších sklenic – do 200ml obsah.

Ze dvou důvodů.  Vzhledem k ostrosti většiny chilli papriček se nepředpokládá, že sklenici sníte najednou. Po otevření ji uschováte v ledničce a používáte opakovaně. A někdy se může časem zakalit nálev, nebo obsah jinak znehodnotit. Čím menší sklenice, tím rychleji ji zkonzumujete a předejdete škodám. A za další - čím menší sklenice, tím kratší doba zavařování a vám se tak nestane, že budete mít naložené papričky tak nějak…..rozblemcané

 Sklenice před použitím vyvařte a víčka kupte vždycky nová.

Ony sice při zašroubování „chytnou“ a tváří se, že je všechno ok, ale vždycky jsou někde neviditelně poškozená. A pravděpodobně po zavaření netěsní důkladně, obsah může začít po nějaké době kvasit. Nové víčko je tedy základ šťastné hospodyňky ????.

 Vyberte si z nepřeberného množství receptů takový nálev, jaký vám chutná.

Čím obyčejnější a méně „voňavých“ ingrediencí navíc (typu kopr…atp), tím lépe. Ne proto, že bychom ho neměli rádi, ale proto, že podstatně změní chuť nakládané papričky, a to přece nechceme.

 Základ nálevu je voda, ocet, cukr, sůl a běžné divoké koření. Prostě dobrej nálev na okurky, tak jak ho známe od našich maminek a babiček.

 

A pár bodů k tomu praktickému při zavařování

  •   Plody zavařujeme samozřejmě umyté.
  •   Naskládané ve sklenici zalijeme nálevem úplně do plna.
  •   Zavaříme v zavařovacím hrnci, v troubě nebo jak jste zvyklí (prý to jde i v myčce, ale s tím nemáme žádnou zkušenost. Vy ano?).
  •   Dostatečná teplota na zavaření papriček je 80 stupňů celsia.
  •   Doporučený čas zavařování je od doby, kdy voda v hrnci dosáhne kýžených 80 stupňů Celsia 20 minut.
  •   Po vyndání z hrnce nechejte vychladnout a uskladněte kdekoliv – není nutná lednice.
  •   Plody trochu tepelnou úpravou změní barvu, nejsou už tak jásavé jako čerstvé, přesto pořád krásné
  •   Kapsaicin (SHU) zavařením nezmizí, ostrost zůstává i nadále stejná jako u čerstvých plodů
  •   Použití – jako příloha k jakémukoliv pokrmu, na prkýnku k uzenému masu, využijete ve studené kuchyni atp. A nálev je ostrý, nevylévejte ho a zkuste pro něj vymyslet nějaké využití. Třeba do bramborového salátu…

 

Napadá vás, kam jinam použít nálev ze zavařených chilli papriček? Napište nám váš tip do komentařů.

 

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné