Od 2.11. máme nově prostory v Praze, ve Spálené ulici.

Jak na nakládané chilli papričky

Obdivujete překrásné a různorodé tvary chilli papriček? My ve World of Chilli taky. A navíc jsme ženský. Takže pro nás není nic nezvyklého si stoupnout k zavařovacímu hrnci.

Chilli zavařené v nálevu ve sklenici je ozdobou každé kuchyně. Pokud nemáte sklenici zrovna otevřenou, nemusí být ani v lednici, pokojová teplota je pro ni dobře.

Trochu pracnější způsob, trochu retro způsob, výsledek ale válcuje ostatní způsoby uchovávání chilli o parník.

Pár chilli rad, tipů a zkušeností

Plody, které chcete zavařit, si svým tvarem samy řeknou o to, jestli je zavaříte celé, rozpůlené nebo krájené na nějaké  kousky

  •       Velké plody papriček musíte rozkrájet právě proto, aby se do sklenice vešlo vůbec nějaké množství.
  •       Plody drobné samozřejmě můžete zavařit celé, klidně i se stopkou, vypadá to pěkně a ničemu to nevadí
  •       Plody chilli střední velikosti rozkrojte na polovinu, a záleží na vašem estetickém cítění, jestli kolmo, vodorovně či jakkoliv diagonálně.

      

Připravte si raději větší množství menších sklenic – do 200ml obsah.

Ze dvou důvodů.  Vzhledem k ostrosti většiny chilli papriček se nepředpokládá, že sklenici sníte najednou. Po otevření ji uschováte v ledničce a používáte opakovaně. A někdy se může časem zakalit nálev, nebo obsah jinak znehodnotit. Čím menší sklenice, tím rychleji ji zkonzumujete a předejdete škodám. A za další - čím menší sklenice, tím kratší doba zavařování a vám se tak nestane, že budete mít naložené papričky tak nějak…..rozblemcané

 Sklenice před použitím vyvařte a víčka kupte vždycky nová.

Ony sice při zašroubování „chytnou“ a tváří se, že je všechno ok, ale vždycky jsou někde neviditelně poškozená. A pravděpodobně po zavaření netěsní důkladně, obsah může začít po nějaké době kvasit. Nové víčko je tedy základ šťastné hospodyňky ????.

 Vyberte si z nepřeberného množství receptů takový nálev, jaký vám chutná.

Čím obyčejnější a méně „voňavých“ ingrediencí navíc (typu kopr…atp), tím lépe. Ne proto, že bychom ho neměli rádi, ale proto, že podstatně změní chuť nakládané papričky, a to přece nechceme.

 Základ nálevu je voda, ocet, cukr, sůl a běžné divoké koření. Prostě dobrej nálev na okurky, tak jak ho známe od našich maminek a babiček.

 

A pár bodů k tomu praktickému při zavařování

  •   Plody zavařujeme samozřejmě umyté.
  •   Naskládané ve sklenici zalijeme nálevem úplně do plna.
  •   Zavaříme v zavařovacím hrnci, v troubě nebo jak jste zvyklí (prý to jde i v myčce, ale s tím nemáme žádnou zkušenost. Vy ano?).
  •   Dostatečná teplota na zavaření papriček je 80 stupňů celsia.
  •   Doporučený čas zavařování je od doby, kdy voda v hrnci dosáhne kýžených 80 stupňů Celsia 20 minut.
  •   Po vyndání z hrnce nechejte vychladnout a uskladněte kdekoliv – není nutná lednice.
  •   Plody trochu tepelnou úpravou změní barvu, nejsou už tak jásavé jako čerstvé, přesto pořád krásné
  •   Kapsaicin (SHU) zavařením nezmizí, ostrost zůstává i nadále stejná jako u čerstvých plodů
  •   Použití – jako příloha k jakémukoliv pokrmu, na prkýnku k uzenému masu, využijete ve studené kuchyni atp. A nálev je ostrý, nevylévejte ho a zkuste pro něj vymyslet nějaké využití. Třeba do bramborového salátu…

 

Napadá vás, kam jinam použít nálev ze zavařených chilli papriček? Napište nám váš tip do komentařů.