CHILLI hezky česky?

Ale prosím...

Když hledáme inspiraci na nové receptury, nové způsoby zpracování, nebo máme zkrátka nové odrůdy, která nám kuchyní prochází poprvé, hledáme inspiraci uplně všude. Fakt. Nápadů máme vždy mraky, tužeb vyzkoušet všechno ještě víc ale za ty léta praxe už trochu tušíme, že ne všechno se hodí na všechno a ne všechno v našich podmínkách a produkty dostupnými na CZ trhu skončí ideálně, jak obrázky na internetu slibují. 

Proto po našich cestách kolem světa třikrát místem často a rády končíme u nás doma, nebo krajově za humny. Tradiční české a moravské repecty jsou totiž skvélé v tom, že jsou generacemi předků vyzkoušené, vychytané, dostupné a na nás pak už jen je vybrat to správné chilli se správnou pálivostí a dát receptům na jistotu nový, šmrncovnější a zkrátka lepší rozměr. 

Fermentovaný květák, 

Fermentovaný květák, 

Fermentovaný květák, 

Fermentovaný květák, 

Fermentovaný květák.. říká vám to něco?

Koho jsme se v okolí zeptaly, jestli ten recept a prodkt zná, málokdoj řekl "jo". Co vy?

Vcelku nás to překvapilio, protože květák je u nás hodně oblíbená zelenina, často si ho lidé pěstují i kolem baráku a když se vám jich urodí 15 najednou, přeci je všechny neobalíte. Tak jaktože to "nikdo nezná"?

2574_fermentovany-kvetak-web

Cibulové omáčky -  trochu Sofiina volba, jestli bílou nebo červenou

Původně jsme začly dělat jenom cibuládu, a vám tak hrozně moc chutná, až jsme si začly řikat, že na té kombinaci cibule a chilli asi fakt něco magickýho bude a šly jsme hledat, co dalšího bychom v tomhle kombu vymyslely. 

2625_cibulova-omacka-sada

 

 

a vítězem se stáváááá...??

Tak jistě!

CHILLI SÁDLO – NA CHLEBA I NA VAŘENÍ

Napadlo by vás to? Většina z nás miluje čerstvě vyškvařené, krásně bělavé sádlo na výborný a měkkoučký český chleba. Fajnšmekři si na něj přihodí na jemno nakrájenou cibulku, někdo si radši přikousne kyselou okurku a pak už k dokonalosti chybí jen špatka soli a mleté papriky. Možná vás to překvapí, ale my dooručujeme mleté chilli. 

Ale my si řekly "proč si to neusnadnit" a sádlo a chilli jsme vám rovnou nachystaly. Takže stačí jen máznout.

Výborný je ale taky do vaření, do základu na guláš, v čeký kuchyni se tendle šikovný pomocník určitě neztratí.

Fakt se povedlo.2514_sadlo-s-chilli-web