CO DĚLAT SE ZAKOUPENOU SAZENIČKOU?

Tak to Vám řeknu zcela přesně! Skoro nic. :-)

Nevím ovšem, kdy tento článek čtete, takže si nejprve musíme sjednotit termíny. V záhlaví článku vidíte, že tento textík píšu na konci března. S velikou pravděpodobností jste si zakoupili sazeničku chilli papričky (buď v Brně, nebo v Praze), popřípadě jste si vybrali v našem eshopu a pošťák Ondra už "chilátko" dovezl.

Pokud je ještě duben nebo květen, snažte se držet následujících 7 rad a pokynů:

1. Sazeničku zatím nepřesazujte a nechejte ji na slunném místě ještě pěkně doma. Můžete i ve skleníku, ale tady pozor na možné noční mrazy. Pokud zůstane na parapetu okna, nevětrejte přímo na ni, mohla by se nastydnout.

2. Pod rostlinku dejte podmisku, abyste mohli důkladně zalít – to znamená prolít, až Vám voda proteče do podmisky. Necháte tak hodinku napít a přebytek vody z podmisky VYLEJETE. Vaše chilli paprička přímo nesnáší přemokření. Zalejte znovu až povrch květináče vyschne, většinou tak za 2-3 dny stejně důkladným způsobem.

3. No a na začátku května si pořiďte květináč, ve kterém budete odrůdu pěstovat – objem nádoby se liší v závislosti od odrůdy. Většina námi prodávaných odrůd by měla prosperovat v kontejneru 10litrů (tj.velikost kýbl na podlahu), a většinu z nich budete muset vyvázat, takže do nákupního košíku přihoďte i nějakou tu bambusovou tyčku.

4. Zároveň si kupte zeminu pro pěstování zeleniny. Vyplatí se Vám to. Je bez škůdců, a většinou opravdu kvalitní, a Vaši sazeničku přesaďte. Můžete dát na dno 5cm vysokou vrstvu Perlitu (bílé kuličky, aby neuhnívaly kořeny). Prodává se i pod názvem Agroperlit, ale já mám tak nějak poslední dobou k předložce "agro" nechuť.

5. Sazenici zasaďte tak hluboko, jak byla v původním malém květináči. Pokud ji zasadíte hlouběji, může u stonku uhnít! Nedávejte na rady okolí, že pouští kořínky i ze stonku! Nene, to dělá jen a pouze rajče! Rovnou vyvažte, a důkladně prolejte! No a podle aktuálního počasí, taky podle nadmořské výšky kde bydlíte, a v neposlední řadě podle vašeho úsudku dejte rostlinku ven.

6. Stále mějte po ruce postřik proti mšicím (vyberte libovolný, my používáme například Careo Ultra). Každý den rostlinku zkontrolujte, jestli na ni mšice nenalétly (i když ji máte doma). Pokud mšice objevíte ve chvíli, kdy je jich na rostlince pár, zabere 1-2 postřiky podle návodu, a máte klid. Pokud to zanedbáte a necháte si na kytce vytvořit malou kolonii, bude následný boj složitější. Postřik proti mšicím používejte PŘESNĚ podle návodu, především ředění a nezapomeňte, že se aplikuje až zapadne slunce, aby slunce nepopálilo listy. Ale zase ne pozdě v noci, protože to už mšice spí (ano, ony opravdu spí :-)). Potřebují schytat dávku, když jsou aktivní. Nejlépe mezi 17-20 hodinou. Jakmile rostlina nasadí plody, změňte případný postřik už z chemického na bio, v tu dobu je rostlina dostatečně silná a ubrání se sama jen s podpůrnou bio ochranou.

Opravdu dejte na naše rady – vyzkoušely jsme snad všechny zázračné recepty na bio postřiky, popřípadě i ty vyráběné, a výsledkem byla skomírající ulepená roslina, plná šťastných tlustých mšic!

7. Přihnojování - na tak to je taky téma. Začněte s ním až po přesazení do finálního květináče. Jen nepřehnojujte – určitě neplatí zásada, že čím víc, tím lépe. Každý, ať si vybere hnojivo podle svého gusta. Ale náš názor znáte - chilli je paprika. A paprika potřebuje N:P:K (dusík:fosfor:draslík). A my prostě máme úplně nejlepší zkušenosti s Kristalonem. Nejprve používáme Kristalon Start (ten udělá rostlinu silnou), následně přejdeme na Kristalon na květ a plod (ten podpoří násadu květů a dozrávání plodů). Hnojivo neprodáváme, takže jim nedělám reklamu kvůli tomu, abych prodala, ale kvůli tomu, aby Vám rostlina chilli papričky prosperovala. Chilli velmi dobře přijímá hnojivo takzvaně přes list – to znamená že hnojivo aplikujete obyčejným ručním rozprašovačem na listy.

POZOR ALE NA ŘEDĚNÍ! Na list bývá jiné než do zálivky do květináče! Používejte při výběru hnojiva vlastní úsudek – ne všechno, co se tváří jako zázračné hnojivo a stojí to strašný prachy, je opravdu zázračný hnojivo! :-)

Takže je to vlastně jednoduchý, že?