Pěstované odrůdy chilli v Ladné

Prošly nám rukama stovky odrůd chilli, Pěstujeme, učíme se, poznáváme a zkušenosti tady s vámi sdílíme.

Chilli paprička Aribibi Gusano

Aribibi Gusano - o co hůř vypadá o to líp chutná. Aribibi Gusano, už to jméno zní jako by patřilo mafiánskému kmotrovi, že? Nicméně, jméno "Aribibi Gusano" pochází z domorodého jazyka tupí, kde "aribibi" znamená "malý pták" a "Gusano" znamená "červ". Tato kombinace názvů odráží pikantní sílu a malou velikost papričky. Také jste ji mohli někde zahlídnout pod názvem CATTEPILAR chilli. Odrůda pochází z Bolívie, kde je tato paprička pikantní chilli hvězdou se svojí pálivostí mezi  250 000 až 7...

Chilli paprička Aji Omnicolor

Paprička Aji Omnicolor = pestrá paleta chuťových zážitků. Aji Omnicolor (Capsicum baccatum) - další z peruánských chilli papriček  - s pálivostí mezi 30 - 50000 SHU je odrůda chilli papričky, která se může pochlubit velmi širokou škálou barev. Od zářivě červených (to jsou v plné zralosti) až po světle žluté, téměř bílé a dokonce i fialové odstíny. Tuhle barevnou škálu uvidíte na keříku ve stejný moment, neboť lusky jsou v různých stádiích zrání. Takže každý kus Aji Omnicolor může mít jiný ...

Chilli paprička Aji Amarillo

Všichni milovníci kulinářských dobrodružství - dnes se podíváme na jednu z těch pikantních hvězd, které vaření přinášejí opravdu sluneční jas. Ano, bude řeč o chilli papričce Aji Amarillo - papričce, která nás zavede do světa chutí s ohnivým nádechem - papričce, která má chuť i aroma vskutku unikátní. Aji Amarillo pochází z kouzelné země Peru a své jméno dostala podle krásně žluté (až žluto-oranžové) barvy svých lahodných plodů. Tato paprička, známá i jako "Peruánská žlutá paprička," patří...

Chilli paprička Jalapeño

Ah, Jalapeño – to je jméno, které slyšíme často a není mnoho lidí, kteří by se s touto chilli papričkou již nesetkali, Ale co vlastně víme o této pálivé lahůdce?  Jalapeño je opravdovou hvězdou mexické kuchyně, kde je i její původ, i celosvětového vaření. Tato odrůda patří do skupiny papriček Capsicum annuum a byla pojmenována po městě Xalapa ve státě Veracruz v Mexiku. Pálivost jalapeños dosahuje hodnoty mezi 2 500 až 10 000 SHU a to znamená, že pro většinu lidí představuje akorát s...

Paprička Carolina Reaper

A zde je od nás něco málo o papričce Carolina Reaper. Seznamte se. Toho času nejpálivější chilli paprička světa. Alespoň oficiálně:). Hybridní paprička Carolina Reaper (druh Capsicum chinense) se na výsluní Scovilleovy stupnice pálivosti vypálila v prosinci 2013 se svými 2 200 000 SHU. Od té doby ji v Guinessově knize rekordů žádná jiná nepokořila. Z trůnu tak vystrnadila chilli papričku Trinidad Scorpion. Pan Ed Currie ji v roce 2012 vyvinul křížením papriček Bhut Jolokia a Habanero ...

Chilli paprika Rocoto

Chilli paprika Rocoto - alébrž chlupatá paprička. Vážně. Je chlupatá. Chlupatost se možná neodpouští, ale u téhle papričky bych ji vážně odpustila. Vždyť má jen chlupaté stonky a listy a je to Capsicum pubescens. Zároveň je nejstarší známou chilli papričkou na celém širém světě. Už Mayové a Aztékové si ji domestikovali. Pochází z Bolívie a Peru. Kečuánsky se jí říká rukutu nebo ruqutu a z toho vznikla pošpanělštěná forma = rocoto. U nás pěstujeme Rocoto 'Can...

Chilli paprička Aji Charapita

Už jste viděli menší a roztomilejší plody, než jsou ty u chilli papričky Aji Charapita? No my také ne. Papričky jsou opravdu malé s průměrem 5–8 milimetrů a navíc jsou kulaté a zlatavě-žluté s tenkou, lesklou a hladkou slupku. Pod tou slupkou najdete žlutou, pevnou a krásně křupavou dužinu a v ní spoustu semínek.  Papričky Aji Charapita pocházejí z džungle severního Peru a botanicky jsou klasifikované jako Capsicum chinense. Někteří je znají jako divoké peruánské chilli. SHU se ...

Paprička Trinidad Moruga Scorpion

Další ultra pálivá paprička a to Trinidad Moruga Scorpion, kterou si pipláme v našich fóliovnících (my o fous víc než červené verzi fandíme Trinidad Moruga Scorpion Yellow). Jedná se o papričku s poněkud nevyzpytatelnou pálivostí, která dosahuje přes 1 200 000 jednotek Scovilleovy stupnice (SHU), ale jednotlivé plody mohou mít i přes 2 miliony SHU. Momentálně považována za 2. nejpálivější na světě.  Ta má dlouhej název, co? Trinidad Moruga = protože paprička&n...

Potahování chilli foliáku na sezonu 2021

Jsme konečně doma a jestli přede mnou někdo řekne slovo folie, tak budu střílet. Na začátku května nás toto čeká každý rok.  Na rozdíl od ostatních, já jsem  ten foliák ještě nikdy nepřehodila. Chtěla jsem potažení natočit celý, včetně přetažení přes celou konstrukci, uvázaní a zahazování (napřed ručně, finále traktorem), ale zvedl se vítr a musela jsem pomoct. Takže v tom nejlepším šel telefon do kapsy. Omlouvám se, třeba příští rok. Ale dali jsme to! Naše chilli sazenice už...

Chilli papričky Bulgarian Carrot

Chilli paprička Bulgarian Carrot - bulharská mrkev? Chilli paprička Bulgarian Carrot svým špičatým tvarem a jasně oranžovou slupkou je úrostě nezaměnitelná. Rozsah SHU je dost široký. Pohybuje se někde mezi 5 000 až 30 000, takže narazíte na nějakou s pálivostí papričky Jalapeňo, ale taky s pálivostí Caynneské chilli paričky. V dospělosti zraje od tmavě zelené po jasně oranžovou. Botanicky je klasifikovaná jako Capsicum annuum. Jak sám název napovídá pocházející z Bulharska...