Chilli papričky Bulgarian Carrot

Chilli paprička Bulgarian Carrot - bulharská mrkev?

Chilli paprička Bulgarian Carrot svým špičatým tvarem a jasně oranžovou slupkou je úrostě nezaměnitelná. Rozsah SHU je dost široký. Pohybuje se někde mezi 5 000 až 30 000, takže narazíte na nějakou s pálivostí papričky Jalapeňo, ale taky s pálivostí Caynneské chilli paričky. V dospělosti zraje od tmavě zelené po jasně oranžovou. Botanicky je klasifikovaná jako Capsicum annuum.

Jak sám název napovídá pocházející z Bulharska. Někteří je považují za křížence karibské odrůdy habanero a bulharské papriky. Setkáte se také s názvy jako Hot Carrot - carott, kvůli podobnosti s baby karotkou, nebo Shipka, to zase zřejmě podle názvu malého městečka v Bulharsku.

O této papričce je i legenda, která tvrdí, že papričky Bulgarian Carrot byly před pádem "železné opony" pašovány přes hranice a díky tomotu pašování následně rozšířena po Evropě, do Karibiku a o něco později do Spojených států.

Tato atraktivní rostlina má bílé květy, je asi 45-60 cm vysoká a schopná se úplně obsypat hromadou papriček. Navíc rychle roste a je vhodná i do chladnějšího podnebí. 

Bulgarian Carrot je o trošku křupavější než jiné chilli papričky. Dužina je tenká a vodnatá. Papričky mají ovocnou, kyselou a lehce nasládlou chuť. Je skvělá na pečení a nakládání, hodí se do sals a chutney, také na smažení a grilování a lze je i přimíchat do salátů.