Od 2.11. máme nově prostory v Praze, ve Spálené ulici.

8+1 tipů - a dozrají vám všechny chilli na keři - podzim 2020

Letos je to nějaké…jiné

Docela často od vás slyším, že keře chilli papriček letos zůstaly menší a dozrávání je celkově pozdější, pomalejší. Nemůžete za to. Nic jste neudělali při pěstování špatně.

Na vině jsou totiž chladnější noci v průběhu skoro celého letošního léta. Pro nás, pro lidi, to bylo fajn, dobře se nám spalo, ale chilli papričky?

 Ze svých původních domovů toto většinou vůbec neznají. Takže se zachovaly, jak nejlépe uměly. Zpomalily celkově svůj růst. Protože si myslely, že je ještě stále jaro. Ono to nevypadá v zásadě nijak dramaticky, ale pokud je rozdíl mezi dnem a nocí například 10 st. Celsia, je to pro Capsicum (chilli papričky) opravdu hodně. A to se v létě dělo. Ony totiž obecně, sladké i ty naše chilli, nesnáší teplotní výkyvy.

A když nemůžeme odstranit příčinu, pokusíme se alespoň ovlivnit výsledky.

Je potřeba, aby nasazené plody dozrály. Co s tím? 

  1. Prohlédněte si keř a odstraňte celé postranní větve, na kterých není žádný plod. Keři se uleví, prosvětlí se, sluníčko bude moct k plodům. Kytka přestane vyživovat marné větvě a sílu pošle k plodům.
  2. Můžete také odstranit spodní (většinou už nažloutlé) listy
  3. U odrůd s velikými listy (především C.chinense) odstraňte i listy i z nejbližšího  okolí plodů – ať se k nim dostane sluníčko. Nevadí, že jsou listy zdravé, šťavnaté a zelené, pryč s nimi!
  4. Odstraňte všechny květy, a taky nezralé plody, které ještě ani nemají tu správnou velikost – už určitě nedozrajou. (Je to méně brutální zákrok než u vlaštovek, které nám ve fóliovnících poslední dny vyhazují z hnízd mláďata, která už nezvládnou let. Příroda je někdy fakt drsná…)
  5. Nijak nezkracujte větvičky, kytka by začala podrážet – tj. začaly by rašit nové lístky a to nechceme.
  6. Raději už nehnojte a u ostřejších odrůd omezte zálivku.
  7. Po několika dnech byste měli vidět ´posun´ v dozrávání plodů
  8. Pokud jste všechno udělali správně, je listopad  a přesto je na rostlině stále mnoho zelených plodů, tak je otrhejte a můžete zkusit  jejich  dozrávání ve společnosti jablek či banánů. Tam si ale nejsem vůbec jistá, jestli to přinese  úspěch. Ještě jsme nezkoušely změřit, jestli se tímto způsobem v plodu ´objeví´ kapsaicin (ale měl by ???? ). Plod pravděpodobně   chytne barvu, ale je tady možnost, že nebude  ostrý. Opravdu nevím. Vyzkoušejte a dejte nám vědět
  9. Reklamní sdělení na závěr - pokud nevyšlo, podívejte se sem